Przedszkolny projekt kulinarny
"Małe Kuchcikowo - jemy smacznie, zdrowo i kolorowo"
Pyszne pasty twarogowe - Żabki
Pyszne pasty twarogowe - Żabki
Pyszne pasty twarogowe - Żabki
W ramach realizacji projektu edukacyjnego „Małe Kuchcikowo, jemy smacznie, zdrowo i kolorowo” Żabki przyrządzały pasty twarogowe. Oprócz sera wśród składników znalazły się truskawki, zielony ogórek, rzodkiewki, jajka, ryba w sosie pomidorowym, szczypiorek i pietruszka. Po rozdzieleniu i wymieszaniu odpowiednio dobranych składników nadszedł czas na degustację. Każde dziecko miało okazję spróbować przygotowanych past i ocenić ich smak. Faworytem okazała się słodka pasta truskawkowa. Drugie miejsce zajęła pasta rybna, trzecie pasta z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pasta ogórkowa i jajeczna zostały umieszczone na czwartym miejscu.
Czekoladowe kulki - Żabki
Czas karnawału to okazja do przygotowania małego, słodkiego „co nieco”. Tym razem nasi mali mistrzowie kuchni z grupy Żabek zabrali się za przygotowanie czekoladowych kulek. Najpierw trzeba było dokładnie wymieszać masło, cukier, cukier waniliowy i kakao. Potem każde dziecko różnymi sposobami kruszyło herbatniki i łączyło z masą kakaową. Na koniec wystarczyło obtoczyć kulkę w wybranej posypce a po powrocie do domu koniecznie schłodzić w lodówce. Dotykanie, przesypywanie, smakowanie czy wąchanie produktów sprzyjało również integracji sensorycznej, czyli tworzeniu spójnej całości z bodźców docierających do mózgu za pomocą zmysłów.
"Herbatka dla Babci i Dziadka"- Misie
Już kolejny raz dzieci z grupy II wzięły udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem przygotowały zimową herbatkę w skład, której wchodziły suszone owoce, goździki, cynamon czy kardamon. Tę aromatyczną mieszankę herbacianą dzieci postanowiły wręczyć jako upominek z okazji święta Babci i Dziadka.
Ponadto na zajęciach dzieci miały okazję wielozmysłowo poznać różne rodzaje herbat, a na koniec samodzielnie przygotowały i wypiły pyszne owocowe herbatki.
"Świąteczne pierniczki"- Misie
Zbliżają się najpiękniejsze święta w roku, dlatego w naszej grupie nadszedł czas na dekorowanie świątecznych pierniczków. Tego dnia na stołach pojawił się kolorowy lukier, polewy oraz pisaki cukrowe, które pomogły dzieciom w samodzielnym dekorowaniu pierników. Każdy wyglądał inaczej, był piękny i niepowtarzalny. Poprzez wspólne działanie i samodzielne doświadczanie dzieci kultywowały tradycję oraz pobudzały inwencję twórczą. Gdy ciasteczka zostały udekorowane nadszedł czas, by móc je skosztować w czasie drugiego śniadania.
Serdecznie dziękujemy wszystkim Rodzicom za zaangażowanie się w piernikową akcję 🙂
"Sałatka warzywna"- Pszczółki
W ramach projektu „Małe Kuchcikowo – jemy smacznie, zdrowo i kolorowo” Pszczółki po raz kolejny wcieliły się w rolę małych kucharzy. Tym razem przygotowały sałatkę ziemniaczaną – z ziemniaków, ogórków i cebuli. Pszczółki świetnie poradziły sobie z obieraniem i krojeniem warzyw. Sałatka wyszła przepyszna i szybko została skonsumowana.
“Owocowe szaszłyki” - Misie
Na kolejnych już zajęciach z Kuchcikowa dzieci z grupy Misiów samodzielnie wykonywały przepyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Tego dnia dzieci miały bardzo dużo pracy, gdyż samodzielnie kroiły owoce na kawałki i nadziewały na patyczki. Następnie każde dziecko ze smakiem zjadło owocowe przysmaki, które dostarczyły bardzo dużą ilośc witamin.
“Sok pełen witamin ” - Żabki
„Kto soki pije, ten długo żyje!”
Nasze „Żabki” doskonale wiedzą, że aby być zdrowym należy się między innymi prawidłowo odżywiać. Z myślą o witaminkach, postanowiliśmy zrobić sok jabłkowy. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowyciskarka , jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Następnie dzieci poznały etapy robienia soku. Samodzielnie myły jabłka, kroiły na części, kolejno podchodziły i samodzielnie wyciskały sok z jabłek. Po skończonej pracy dzieci delektowały się jego smakiem. Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i bez konserwantów
“Owocowe szaszłyki” - Biedronki
W ramach realizacji projektu „Małe Kuchcikowo – jemy smacznie, zdrowo i kolorowo” Biedronki przygotowały owocowe szaszłyki z jesiennych owoców. Wcielenie się w Małych Kucharzy to dla naszych Biedroneczek była wielka frajda. Dzieci ochoczo przystąpiły do konstruowania szaszłyków, a później z wielką przyjemnością i ze smakiem zjadły owocowe smakołyki
“Sałatka warzywna” - Żabki
Jesień daje nam bogactwo darów, z których koniecznie trzeba korzystać. I tak zrobiły dzisiaj dzieci z grupy Żabek. Z ziemniaków, czerwonej cebuli i ogórka przygotowały tradycyjną sałatkę ziemniaczaną. O ile obranie i pokrojenie ziemniaków nie sprawiło dzieciom żadnych kłopotów to z cebulą nie poszło już tak łatwo. Ale wspólnymi siłami udało się! Sałatka wyszła nam przepyszna i szybko zniknęła z talerzy małych kucharzy.
“Sałatka owocowa” - Pszczółki
W ramach projektu „Małe Kuchcikowo – jemy smacznie, zdrowo i kolorowo” Pszczółki przygotowały sałatkę owocową oraz smoothie z sezonowych owoców. Nasze przedszkolaki dzielnie poradziły sobie z wcieleniem się w rolę małych kucharz. Dzieci z pełnym zapałem zabrały się do pracy. Na koniec oczywiście z przyjemnością przekąsiliśmy nasze dania
“Przetwory na zimowe wieczory” - Żabki
W ramach realizacji przedszkolnego projektu „Małe Kuchcikowo, jemy smacznie, zdrowo i kolorowo” dzieci przygotowywały kompoty z jabłek, gruszek i śliwek. Zanim przystąpiliśmy do pracy wszyscy umyli dokładnie ręce i założyli ochronne fartuszki oraz czepki kucharskie. Zadaniem dzieci było obranie owoców ze skórki, usunięcie pestek i gniazd nasiennych, dodanie cukru, przypraw oraz zalanie słoików wodą. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem i skupieniem wykonywały kolejne etapy pracy wykorzystując przygotowane narzędzia. Na koniec gotowe przetwory powędrowały do przedszkolnej kuchni na pasteryzację. Teraz cieszą nasze oczy w kąciku przyrody i czekają na zapowiedzianą degustację.
“Przetwory na zimowe wieczory” - Sówki
Pora jesienna to czas, kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw. Dzieci z grupy „Sówek” postanowiły zrobić aromatyczny kompot z jabłek. Po umyciu rąk i owoców rozpoczęło się krojenie i wkładanie owoców do słoików. Dzieci dodały trochę cukru, wody i kompociki prawie gotowe. Następnie panie kucharki zagotowały nasze słoiczki, a dzieci przyswoiły sobie pojęcie „pasteryzacji”. Robienie kompotu okazało się świetną zabawą, przy której „Sówki” w sposób praktyczny zdobywały nowe wiadomości i umiejętności. W mroźne, zimowe dni przypomnimy sobie pachnącą, owocową jesień podczas degustacji samodzielnie wykonanego kompotu.
“Przetwory na zimowe wieczory” - Misie
Pora jesienna to doskonały okres, by uzupełnić zapasy na zimowe czasy. Misie w ramach przedszkolnego projektu poznały etapy wykonywania kompotu z jabłek i gruszek oraz samodzielnie wykonały przetwory, które znajdą miejsce w Misiaczkowej spiżarni. Robienie kompotu było świetną zabawą, dzięki której przedszkolaki w sposób praktyczny zdobywały wiadomości.